RRC 1 bikkelt voor de punten in Amsterdam

We hebben er even op moeten wachten maar de eerste punten zijn binnen voor RRC 1. Op het kletsnatte Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam waar de studenten van Ascrum hun wedstrijden spelen, voerde Rotterdam bijna de hele wedstrijd de boventoon en won de wedstrijd dan ook verdiend. Er werd enorm veel strijd geleverd en wellicht is er toch iets van inspiratie gehaald uit het WK duel Japan vs Ierland van een dag eerder want er werd exact dezelfde score behaald als in dat gevecht. Prima team effort in ieder geval en dit geeft hoop voor het vervolg van de competitie.

Eindstand A.S.R.V. Ascrum 2 – RRC 1: 12-19
(tries: Collin, Jordi 2x / Conversies: Collin 2x)

Foto’s René Ladenius

RC Tilburg vs RRC Cubs

Met regen en wind vertrokken naar Tilburg met een vroege kick off tijd. Het nog altijd prachtig gelegen complex van de RC Tilburg, met het laatste stukje hobbel de bobbel naar de velden, lag in het zonnetje te wachten op de strijd. In het kort, teveel mannen van RRC lieten de strijd voor wat het was. Het aantal wat wilde en kon, was onvoldoende om goed tegenstand te kunnen bieden. De Cubs uit Tilburg hebben daarom ook terecht gewonnen. Niets op af te dwingen. RRC liet zich de kaas van het brood eten. Ik kan zelfs de (jonge) ref van de dag niet eens de schuld geven. 

Dat de technische staff dan toch nog wat positieve zaken eruit weet te halen vind ik een wonder op zich. Want ik heb tijdens de terugreis nog steeds wat verdwaasd voor mij uit gekeken. Nu schijn ik dat wel vaker te doen, maar na de miraculeuze wederopstanding tijdens de gewonnen wedstrijd van verleden week, was de hoop gerechtvaardigd dat het met het sportieve gif wel goed zou zitten. Dat was echter verkeerd gedacht. Veel te slap bij een te groot aantal van het team. De RRC Cubs mannen die wel wilden, konden dit niet compenseren daarvoor was Tilburg gewoon beter als team. De tweede helft gaf weliswaar wat beter rugby met meer weerstand maar onvoldoende om een ommekeer te bewerkstelligen. 

De tweedejaars Cubs kern kan zeker ballen, snelheid ook zat, maar als er niet wordt getraind of voor de wedstrijd niet op tijd naar bed wordt gegaan, dan is slaapwandel rugby het gevolg. Beetje vier op een rij maar dan in de aantallen die de tackles misten. Tilburg had dit wel veel beter begrepen. Dan weegt het vroege tijdsstip voor de toeschouwers erg zwaar door. 

Zijn er excuses, jazeker, maar dat is voor geboren verliezers. Dus die noem ik niet.  Uit verliezen maak je ook winnaars. Daar hou ik me dan maar voor het moment aan vast. 

Met de vlam in de pijp teruggekeerd naar Rotjeknor waar de regen af en toe met bakken uit de hemel viel. Dinsdag en donderdag werk aan de winkel. Komt allen. Laat geen training lopen al valt de regen nog zo hard. Laat zien dat je er staat. Immers, deze eerste fase bepaalt de selectie van de tweede fase. Er wordt dus nog geëxperimenteerd. En laat het overwegend eerste jaars Cubs team vandaag gewonnen hebben van RC DIOK. Dus niemand is volgens mij nog zeker van de selectie. Laat dat dan de motivatie zijn voor iedereen om er telkens weer in te willen knallen. Want als we voor de wedstrijd roepen dat we willen winnen, dan zal de dood of de gladiolen mentaliteit toch wat hoger gezet moeten worden. Tenminste, als de daad bij het woord hoort. 

Was er verder nog iets leuks te melden over vandaag, nou, het was even zoeken, maar de vrijwilligers die dit seizoen de shirts wassen hebben deze week een makkie. Acht a negen shirts zullen de wasmachine van binnen zien. Dus dat waren (denk ik zomaar) ook de enige ouders die lachend naar huis reden.

Uw ietwat knorrige rugby ouder(e).

Rotterdames trappen competitie af in hitte

Photocredit: René Ladenius

Voor de zomerstop lijken deze weken zonder rugby altijd veel langer en komt de rust voor je lijf heel goed uit. Maar daar was ineens de eerste wedstrijd weer en na twee mooie oefenwedstrijden konden de Rotterdames niet wachten om het veld weer op te mogen voor de competitie!

De eerste competitiewedstrijd was een eindje uit de richting, in Zwolle om precies te zijn. Hier namen wij het op tegen de combinatie Zwolle / Dwingeloo. Fanatieke meiden die vorig jaar hebben bewezen niet in de derde klasse thuis te horen, door alles (behalve 1 wedstrijd) te winnen. Naast een flinke reis bleek het ook 27 graden en volle zon te worden, iets waar niet alle Rotterdamse dames heel lekker op gaan. Er werd veel gezweet, geduizeld en we zijn met een paar mooie zonnesteken weer terug naar Rotterdam gegaan. Maar helaas ook met verlies.

De wedstrijd begon nog een beetje twijfelachtig vanuit onze kant. Zowel door het wennen aan de wedstrijden als het wennen aan een nieuwe tactiek. Maar we zetten alles op alles om de wedstrijd sterk te beginnen. We begonnen direct aan een paar mooie scrums, wat we nog heel vaak mochten oefenen de rest van de wedstrijd.

Na 20 minuten brak er helaas een gat in onze verdediging en hadden wij onze eerste try tegen te pakken. Blijkbaar hadden we meer nodig om wakker te worden, want na 6 minuten lag de bal weer aan de verkeerde kant achter de tryline. Maar na wat mooie positieve woorden en het opzwepen van elkaar waren wij klaar voor de aanval. 

Een mooie kick van Zwongeloo werd door ons direct gebruikt. Na wat fantastische acties van onze voorwaartsen verdween de bal de lijn in en na wat heerlijke loops hadden bijna alle backs de bal wel meerdere keren in handen gehad. Uiteindelijk kwam deze bal bij onze wing terecht en zij heeft voor haar leven een sprintje getrokken. Ze liet iedereen achter zich, inclusief ons eigen team en kon de bal zo mooi plaatsen voor een try. We waren weer even terug!

Helaas was dit onze enige try deze dag, maar wat heeft iedereen staan bikkelen. Het was ontzettend zwaar in de volle zon en onze tegenstander heeft ons waar voor ons (benzine)geld gegeven. Een sterke pack voorwaartsen, pittige centers en snelle backs waren deze dag teveel voor ons. De stijgende lijn van winst is nog even doorgetrokken voor deze dames, maar we mogen ze hopelijk nogmaals zien later dit jaar!

Wel enorme respect voor al onze nieuwe dames, die totaal in het diepe doken. Met in de tweede helft maar 2 ervaren dames in de lijn hebben onze newbies het fantastisch gedaan. Ze stonden er niet alleen, ze hebben echt gerugbyd! Onze allernieuwste aanwinst zei na een mooie lifttackel alleen met geschrokken gezicht: ok dit mag dus! I’m good!

Daarnaast hebben wij ook wederom in deze eerste wedstrijd bewezen dat de positiviteit van de Rotterdamesaltijd blijft shinen en dat we elkaar altijd blijven pushen.

Dit belooft wat voor de rest van het seizoen!!

Woman of the match:​Róisín voor haar 832 tackles en fantastische runs (en omdat ze nog geen bier mag drinken ook Klaske: onze nieuwste aanwinst die echt een fantastische eerste wedstrijd heeft gespeeld)

Volgende wedstrijd: Thuis vs RUS 2 – K.O. 29 september, 15:00 uur

Verslag: Emma

RRC Cubs – RC The Dukes (27-24)

Voor de eerste competitie wedstrijd van het seizoen hadden de weergoden zich van de beste kant laten zien. En dat was te merken bij het parkeren, het slalom / horden lopen bij de geparkeerde fietsen en dus waren de supporters in grote getale opgekomen. Volhouden mensen!!! Ook als het regent, waait en koud is. Daarvoor liggen er gelukkig nog veel hoody’s, RRC sjalen en warme sweaters in de winkel om aan te schaffen (die volgens doorgaans welingelichte bron over een paar weken complete uitverkoop zal hebben, dus kom erbij en sla uw slag). Laat de RRC kleuren ook langs de velden schijnen. 

Het was vandaag in ieder geval volle bak met allerlei RRC jeugd teams die vandaag thuis speelden. Sfeer derhalve helemaal top. Veel lachende gezichten op en naast het veld met een voorzitter die en passant hardwerkend met allerlei aanhangwagens in de weer was. 

De RRC Cubs hadden voor de kick off van het seizoen (eerste fase) een verdeling zoals afgelopen jaar gemaakt. Meerderheid eerste jaars gingen naar Utrecht en de meerderheid tweedejaars konden hun kunsten op het heilige gras van RRC laten zien.  

En spannend was het in Rotterdam. 

Eerste helft leek het erop dat de RRC Cubs door de snelle en verder sportief spelende Dukes werden overlopen. Wat er tijdens half time is gebeurt is scribent dezes onbekend, maar wat een veerkracht in de tweede helft. De 20(!) punten achterstand werd weggepoetst en zelfs omgezet in een overwinning. Dat had zelfs voor half time de grootste optimist langs de kant niet meer verwacht. De combinatie van uithoudingsvermogen en het lezen van de tegenstander en de wedstrijd gaf de doorslag. Wat denk ik ook meespeelde is dat de Dukes deze omslag ook niet meer verwachten. Wel een leermoment voor RRC, altijd doorgaan en nooit opgeven. Gaan voor de try. Die onverbiddelijke houding is er bij een aantal Cubs zeer aanwezig. 

Zijn er nog verbeterpunten, jazeker. Maar die leg ik hier lekker niet tot in detail uit. Bovendien, daar hebben we de technische staff voor. En schijnbaar worden mijn stukjes ook door de komende Cubs tegenstanders gelezen. Om deze komende tegenstanders op voorhand zoveel wijzer te maken welke mean machine dit jaar de RRC Cubs zijn, is hoogstwaarschijnlijk zeer sportief maar ook onverstandig. 

Daarom noem ik ook nooit namen van spelers die er bovenuit staken vandaag. Dat was er wel een aantal. Wat ik wel (als positief bedoelde observatie) wil zeggen is dat de meesten naar vermogen rugby speelden. Dat er bij een aantal nog een tandje bij kan zowel in het zoeken naar de vrije man als balhandling, en dat er best vanaf de eerste minuut van de wedstrijd een focus mag zijn. Want het risico van echt te laat wakker worden om de wedstrijd te laten kantelen is op dit niveau zeker aanwezig. Een gewaarschuwd mens… etc.

In ieder geval was de smaak van de overwinning zoet en dat smaakt naar meer. Thuis gelijk maar een Bossche bol genomen. Bij een andere uitslag was die natuurlijk conform debiteuren/crediteuren todeledokie gegaan. Nu smaakte het mij echter prima. Volgende week uit naar Tilburg. Dit team zijn wij ook tegengekomen afgelopen oefenweek. Ik hoop op een sportieve wedstrijd. Maar in ieder geval een wedstrijd om naar uit te kijken. 

Tot dinsdag en donderdag bij de training.

Uw schrijvende rugby ouder(e)

RRC Cubs naar Toekomst Toernooi Bekaro

Photocredit: Danielle

Op deze schitterende Indian Summer zaterdag werd afgereisd naar Roosendaal. Een pre season toernooi wat door de in grote getale aanwezige clubs werd gebruikt om te oefenen. Dat was ook de doelstelling van de dag. De nieuwe instroom lekker mee laten gaan in het grotere geheel. Vandaar ook de ontspannen sfeer bij het begin van het toernooi. RRC was trouwens goed vertegenwoordigd met een Turven, een Benji, een Mini, een Cubs team en een Junioren team. Die allen verdienstelijk hebben gespeeld (zo werd begrepen) en veel inzichten aan de verschillende teammanagers en trainers hebben gegeven. En dat was precies de bedoeling. 

De ervaren meegereisde vaak ietwat oudere toernooi tijgers bij de Cubs hadden zich heerlijk in het zonnetje in de meegebrachte stoel geïnstalleerd met een esthetisch verantwoorde korte broek (en smaken verschillen zo werd snel duidelijk). Door de vaak wat minder geworden haarbos werden de stoelen ook nog eens langs de lijn strategisch neergezet, om door de weerkaatsing van de zon het zicht van de tegenstanders van de dag wat te ontnemen. Alle hulp is welkom nietwaar.

De eerste wedstrijd van de RRC Cubs tegen een cluster team van RC The Hookers/Hermes genaamd Waterweg Warriors werd door de overwegend tweede jaars overtuigend gewonnen. Met de hoofdzakelijk eerste jaars werd gelijk gespeeld tegen RC Delft, waarna RC Octopus de volgende tegenstander was. Het was al duidelijk, gezien de andere uitslagen dat RC Octopus een sterk team op de been had gebracht. Door wat opgelopen blessures bij RRC Cubs, met name in de verdediging, werd deze wedstrijd ook als enige wedstrijd van de dag niet winnend afgesloten. Octopus was gewoon sterker vandaag. 

De wedstrijd daarna was tegen Tilburg. Om de een of andere reden werd dit wat ontsiert door vervelend spel. Goed om te zien dat de Cubs, na wat bijgekomen te zijn van de verbazing, want tot deze wedstrijd was alles zeer sportief verlopen, zich niet het kaas van het brood lieten eten. Met de wedstrijdmentaliteit zit het dus wel goed. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel ondanks de fantasie opstelling door het eerdere wegvallen van wat sterke verdedigende schouders in het team. 

De laatste wedstrijd van de dag tegen gastheer RC Bekaro werd op sportieve wijze beslist met een overwinning. Met gelijke punten maar met een try minder werd RRC Cubs keurig tweede/derde op deze dag. 

Leuk was trouwens om te zien dat de Cubs ook hartstochtelijk mee leefden met hun doorgestroomde maatjes van afgelopen jaar die bij de Junioren speelden. Donny de tank maakte indruk langs de lijn, met hand offs die diverse tegenstanders tot achter de try lijn lieten belanden. 

In ieder geval een zeer leerzame dag voor de RRC Cubs mannetjes en voor de voltallig aanwezige technische staff. De puzzel wordt meer en meer duidelijk. Een aantal tweedejaars zal echt nog een stapje moeten maken om de eerstejaars op sleeptouw te kunnen nemen. Het tackelen mag dan best wat harder. De balhandeling zag er wel goed uit vandaag. Weinig tot geen vallende ballen en knock on’s gezien. De passing mag nog wat strakker en op een paar paniek ballen na, werd altijd gezocht naar de lijn en dus de ruimte. 

Maar duidelijk is dat er verdienstelijk gebald kan worden, dus met een overwegend positief gevoel werd op deze toch wel lange dag om 16.00 uur huiswaarts gekeerd. Op naar de competitie wedstrijden. Dan gaat het om het “eggie” wat weer een heel andere dynamiek zal geven. Ik ben benieuwd.

Rest mij nog om de RC Bekaro organisatie van deze fijne dag te bedanken voor het organiseren en de Brabantse gastvrijheid. Het was in meerdere opzichten een mooie en leerzame dag.

Uw ietwat rood geworden schrijvende rugby ouder

Voor foto’s Danielle klik hier