Christiaan Ferreira voor drie jaar verbonden als Director of Rugby

Christiaan Ferreira heeft zich voor drie jaar verbonden aan de Rotterdamse Rugby Club (RRC) als Director of Rugby.

Sinds oktober 2019 is Christiaan hoofdcoach van de Rotterdamse Rugby Club, nadat hij een seizoen met succes het jongensteam van de Colts (16/17 jaar) onder zijn hoede had. Met veel plezier gaat hij nu de uitdaging aan om rugby in Rotterdam naar het niveau te brengen waar de club thuishoort, de Ereklasse.

Christiaan is geboren op 20 juni 1973 in Germiston, Zuid-Afrika. Van zijn 6e tot zijn 12e heeft hij zich binnen het ambitieuze schoolsysteem met vele sporten ontwikkeld tot een sterke rugbyspeler met veel talent. In het stadje Lichtenburg startte hij als openside flanker (nummer 6 in Zuid-Afrika), daarna heeft hij als flyhalf (nummer 10) gespeeld. Nadat hij naar Randfontein verhuisde, was hij daar tot het einde van zijn basisschooltijd aanvoerder van het eerste team. Opnieuw verhuisde zijn gezin en in Carletonville speelde hij eveneens in het eerste team U13 (tot dertienjarigen). Daarna ging hij terug naar Randfontein, Hoërskool Jan van Riebeeck, speelde daar tot U16 voor de middelbare school en voor de provinciale selectie van West Rand (tegenwoordig provincie Gauteng). In die periode won West Rand de welbekende “Admin Trofee”.

Christiaan ging vervroegd naar het Zuid-Afrikaanse leger, waar sportbeoefening van groot belang is. Hij speelde voor het Potchefstroom Regiment tot zijn 19e. Thinus Delport, een bekende Zuid-Afrikaanse rugbyprofessional en -verslaggever, komt voort uit dezelfde ploeg.

Tot slot heeft Christiaan gespeeld voor de Wollongong Universiteit in westelijk Australië. Helaas moest hij vroegtijdig stoppen met spelen vanwege een chronische knieblessure. Uiteraard was dit niet het einde van zijn liefde voor rugby. Rugby zit in zijn bloed en is veel meer dan een spel voor Christiaan: ”Ik hou van de hardheid, maar ook van de eerlijkheid van de spel”.

Samen met de nieuwe Technische Commissie is het de ambitie van Christiaan om RRC naar een hoger niveau van rugby te brengen: rugbytechnisch en -tactisch, maar ook bestuurlijk. “Om een topprestatie neer te zetten, moeten alle facetten van de club goed zijn”, aldus Christiaan. De Rotterdamse Rugby Club is ontzettend blij om zo’n gedreven, ervaren en Rotterdamse Zuid-Afrikaan voor langere tijd te hebben vastgelegd.

Christiaan is gehuwd met Martine (“Zij is kaaskop”) en vader van drie prachtige dochters. De oudste, Laurie, speelt bij de Junioren van RRC.

Colts rugby team RRC United gestart.

Rugbyclub Delft, The Hookers uit Hoek van Holland en de Rotterdamse rugbyclub  hebben gisteren bij rugbyclub Hermes de eerste training van het nieuwe team afgewerkt onder de bezielende leiding van trainers Gareth, Christiaan en Arno. De belangstelling was groot. Meer dan dertig Colts, de oudste jeugdcategorie, en vele andere belangstellenden stonden enthousiast op en langs het veld. Ze waren getuige van spelers die lieten zien hoe leuk samenwerking op het rugbyveld kan zijn.

Het initiatief is door de drie clubs genomen om een betere én veiligere speelomgeving te creëren voor spelers. Bij de Colts is het krachtsverschil en de uitstroom van spelers te groot gebleken de afgelopen jaren. Door spelers van gelijke niveaus met elkaar te laten trainen en spelen, willen de clubs bewijzen dat de voornoemde problematiek bestreden kan worden. Alle spelers (niet alleen de betere) hebben profijt van de samenwerking, want juist de beginnende en recreatieve spelers hebben profijt van een betere én veiligere indeling.

Veiligheid van rugby spelers staat hoog op de agenda van zowel World Rugby als Rugby Nederland. In Nederland wil de rugbybond een voortrekkersrol nemen en de verantwoordelijk dragen voor de gezondheid van rugby spelers. De term die gebruikt wordt is ‘Player Welfare’. Player Welfare bevordert het welzijn van de rugbysport en in het bijzonder de spelers.

Onder het welzijn van spelers verstaat men:
 •   Uitdragen van de kernwaarden van rugby
 •   Bevorderen van de fysieke en mentale gesteldheid

De drie samenwerkende clubs onderschrijven de ontwikkeling en voeren deze actief uit. De komende weken zal verder getraind worden om te komen tot een goede en evenwichtige selectie en klaar te zijn voor het komende seizoen dat gelukkig niet al te lang meer op zich laat wachten. Voor de cluster teams zullen bij aanvang van het nieuwe seizoen diverse activiteiten georganiseerd worden om de spelvreugde en gezelligheid te bevorderen

Laatste feestelijke training turven

Op 8 juni jl. hadden de turven alweer de laatste training van het seizoen. Dankzij de inspanningen van het bestuur, waarvoor nog dank! konden de turven, zodra het weer mocht van eindbaas Rutte, Coronaproof trainen.

Tijdens de laatste feestelijke training kregen alle turven namens de RRC een welverdiende gouden beker voor stoerste Rotterdamse Rugbyer van het bijzonderste seizoen ooit. Een voor een ontvingen de turven een uniek kitscherige sportbeker (mooi goud is niet lelijk) met een persoonlijk woordje van trainer Piet Jan. Ook kregen de turven van trainers en teammanager een teamfoto. Om de feestelijke afsluiting compleet te maken had trainer Vedran drinken en lekkere geregeld. Het was – net als de teamfoto – een gezellige bende.

De trainers werden door de teammanager namens de ouders van de turven verblijd met een magazine This is your Legacy – editie Rugby. Een magazine over alle facetten van rugby met enorm gerse foto’s, zoals wij dat in Rotterdam zeggen. Uitgever Bart vond het een sympathiek idee om de Rotterdamse trainers met zijn magazine te bedanken, dus we kregen een mooi prijsje van Bart. Dank nog daarvoor!

Dit seizoen sloten we af met een club van zo’n 35 turven. Dat belooft wat voor volgend jaar. Op naar seizoen 2020-2021!

Fijne zomer!

Audrey Wiersum