post

Aanmelden als Scheidsrechter

We hebben onlangs geïnventariseerd waarom onze leden geen scheidsrechter willen zijn. Dit omdat  de RRC te weinig scheidsrechters heeft en we daarmee vooral onze jeugd niet goed kunnen laten rugbyen maar ook omdat we verplicht zijn per senioren-team tenminste één scheidsrechter te leveren.

Hieronder een overzicht van de reacties.

Het zou teveel tijd kosten. We hopen dat leden aan het eind van hun spelerscarrière de overstap te maken van speler naar scheidsrechter. Als je door de bond ingedeeld wordt als scheidsrechter wordt je in de regio ingedeeld. Gelukkig zijn er in onze regio veel clubs, dus de reistijd is beperkt.
Voor de jeugdscheidsrechters zijn alle wedstrijden thuis.

Een combinatie van te geringe regelkennis en te weinig training als scheidsrechter. Dit pakken we gezamenlijk op. Regelkennis opbouwen is een kwestie van leren, uitleg en er zijn leuke (kosteloze) cursussen die regelmatig georganiseerd worden. Daarnaast krijg je begeleiding van de TC tijdens het fluiten. Meer info over de regels van rugby is te vinden op: https://rugby.nl/rugby/spelregels/

Reiskosten worden vergoed voor ingedeelde scheidsrechters en men wordt alleen in eigen regio ingedeeld. Ook kun je bij de bond aangeven wanneer je beschikbaar is, met een minimum van 10 wedstrijden per jaar dat je moet fluiten. Maar het helpt ook al als we meer clubscheidsrechters, indeelbare beoordelaars, scheidsrechter-coaches of een (regionale) indeler leveren. Dus als indeelbaar scheidsrechter een brug te ver is, kun je nog steeds helpen.

Gebrek aan waardering. De waardering voor scheidsrechters vindt plaats op het veld. Zonder scheidsrechters geen rugby! Bij rugby wordt een scheidsrechter dan ook met respect behandeld en drinkt iedereen na de wedstrijd een drankje in goede harmonie. Dat is leuk en wordt, zeker bij jeugd, zeer gewaardeerd.

De club zoekt een scheidsrechterscoördinator. De bond heeft deze rol binnen clubs verplicht gesteld om ervoor te zorgen dat elke club een beleid heeft en goed zorgt voor zijn scheidsrechters. Zie voor deze vacature:  https://rotterdamserugbyclub.nl/?page_id=39568

Zie ook de vacature voor scheidsrechters en grensrechters, deze is te vinden op: https://rotterdamserugbyclub.nl/?page_id=39575 

Alle redenen dus om je aan te melden als scheidsrechter. Daarmee help je de club, de spelers en het rugby in regio Rotterdam vooruit!