Geschiedenis

Historie

De Rotterdamse Rugby Club is in September 1940 opgericht. Een aantal Rotterdammers voelde zich verplicht passief verzet te plegen tegen de Duitse bezetter. Ze bedachten dat een typisch Engelse sport als rugby gespeeld in uiteraard het oranje van het koninklijk huis en het groen van Rotterdam een uitgelezen mogelijkheid was voor een vorm van jeugdig edoch zichtbaar verzet tegen alle boze krachten van die dagen. In het seizoen 1941-1942 telde de vereniging 24 leden. De contributie was in die tijd twee gulden per maand.

Accomodatie

Van 1940 tot 1970 heeft Rotterdam op de Gordelweg gespeeld op een voetbalveld. In 1970 moest de vereniging verhuizen naar sportcomplex Laag Zestienhoven. Er was echter in die beginperiode geen clubhuis. Een groot gemis dat gelukkig in 1972 werd opgelost, doordat een aantal hockeyverenigingen ging fuseren tot de Rotterdamse hockey club. Hierdoor kwam het clubhuis van MHRC vrij voor de Rotterdamse rugby club. Vanaf deze periode maakt de rugbyclub gebruik van dit bescheiden clubgebouw. Later zijn de Rotterdammers nog wel dichter naar het clubhuis verhuisd (er lagen nog een paar velden tussen) naar de huidige locatie.

In de zomer van 1998 is het clubgebouw afgebrand. Helaas is hiermee een groot deel van de tastbare geschiedenis verloren gegaan. Met vereende krachten is zo snel mogelijk een nieuw clubhuis opgericht. Enkele foto‘s en beroete schildjes getuigen van de brand. Al vele jaren hing boven de vereniging de dreiging van de hoge snelheidslijn (HSL) en woningbouw op de locatie Van Duijn van Maasdamweg.

Vanaf januari 2006 was het duidelijk en was de kogel door de kerk: Sportpark Duivesteyn in Hillegersberg werd de nieuwe lokatie voor de Rotterdamse Rugby Club. Seizoen 2006-2007 was dan ook het eerste jaar op de nieuwe lokatie Sportpark Duivesteyn in Hillegersberg. Ondanks de rommelige verhuizing met de bijbehorende rompslomp zijn we per september 2006 begonnen op de nieuwe lokatie met allerlei mooie maar nog weinig realistische vooruitzichten. Zo moesten de velden nog wennen aan de rugbiers en de verlichting draaide nog op een noodaggregaat.