13:00 uur – Cubs 1 tegen RC ‘t Gooi
13:00 uur – CL Colts 1 tegen RFC Haarlem
14:30 uur – Junioren 1 tegen Waspus

Alle jeugd speelt thuis, dus kom gezellig naar de club om onze jonge talenten aan te moedigen. Het belooft een frisse, maar mooie dag te worden. Om je warm te houden, heeft Pieter warme koffie,  chocomelk met slagroom en wat lekkers uit de keuken.

Na de wedstrijden wordt er in het clubhuis uiteraard ook de Six Nations uitgezonden.

Tot zaterdag!

post

Thriller in Leiden; Rotterdam verliest in last play

Een uitstekende eerste helft en een zeer matige tweede helft is kort samengevat het verhaal van een zeer spannende gevecht op Leidse bodem. Agressief en alert spel waarbij de foutjes die DIOK maakte adequaat werden afgestraft leidde tot een comfortabele 14-31 voorsprong bij rust. Niets aan de hand zou je denken echter niets was minder waar. DIOK wist deze achterstand binnen een tijdsbestek van 7 minuten om te buigen in een voorsprong. De dit seizoen beruchte Rotterdamse defensieve muur liet het behoorlijk afweten na rust en natuurlijk mist Rotterdam behoorlijk wat (basis)spelers door blessures en geven wij een vracht aan penalties weg zodat het ook moeilijk is om in het spel te komen. Of dit nu komt dat de ref van vandaag ze wel heel graag gaf of omdat Rotterdam gewoon te ongedisciplineerd speelt, laten we maar even in het midden. Heel even leek het erop dat Rotterdam de wedstrijd vlak voor het eindsignaal alsnog over de streep zou trekken maar in de allerlaatste actie van de wedstrijd wist DIOK, tot grote teleurstelling van alles wat Rotterdam was, nog een try te scoren om zo de overwinning weg te kapen.
Enorm zonde maar gelukkig nu een paar weken rust en hopelijk is een aantal van de geblesseerde spelers er op 25 februari weer bij als de thuiswedstrijd tegen de Oysters op de rol staat.

Eindstand RC DIOK 1 – RRC 42-38
De Rotterdamse tries werden gemaakt door Rijk Herremans, Sebastiaan van Mameren, Jolan Klijnjan, Tom Alloway en Lopa Matagitau. Will Maddocks schoot 4 conversies raak.

Foto’s René Ladenius

post

Aanmelden als Scheidsrechter

We hebben onlangs geïnventariseerd waarom onze leden geen scheidsrechter willen zijn. Dit omdat  de RRC te weinig scheidsrechters heeft en we daarmee vooral onze jeugd niet goed kunnen laten rugbyen maar ook omdat we verplicht zijn per senioren-team tenminste één scheidsrechter te leveren.

Hieronder een overzicht van de reacties.

Het zou teveel tijd kosten. We hopen dat leden aan het eind van hun spelerscarrière de overstap te maken van speler naar scheidsrechter. Als je door de bond ingedeeld wordt als scheidsrechter wordt je in de regio ingedeeld. Gelukkig zijn er in onze regio veel clubs, dus de reistijd is beperkt.
Voor de jeugdscheidsrechters zijn alle wedstrijden thuis.

Een combinatie van te geringe regelkennis en te weinig training als scheidsrechter. Dit pakken we gezamenlijk op. Regelkennis opbouwen is een kwestie van leren, uitleg en er zijn leuke (kosteloze) cursussen die regelmatig georganiseerd worden. Daarnaast krijg je begeleiding van de TC tijdens het fluiten. Meer info over de regels van rugby is te vinden op: https://rugby.nl/rugby/spelregels/

Reiskosten worden vergoed voor ingedeelde scheidsrechters en men wordt alleen in eigen regio ingedeeld. Ook kun je bij de bond aangeven wanneer je beschikbaar is, met een minimum van 10 wedstrijden per jaar dat je moet fluiten. Maar het helpt ook al als we meer clubscheidsrechters, indeelbare beoordelaars, scheidsrechter-coaches of een (regionale) indeler leveren. Dus als indeelbaar scheidsrechter een brug te ver is, kun je nog steeds helpen.

Gebrek aan waardering. De waardering voor scheidsrechters vindt plaats op het veld. Zonder scheidsrechters geen rugby! Bij rugby wordt een scheidsrechter dan ook met respect behandeld en drinkt iedereen na de wedstrijd een drankje in goede harmonie. Dat is leuk en wordt, zeker bij jeugd, zeer gewaardeerd.

De club zoekt een scheidsrechterscoördinator. De bond heeft deze rol binnen clubs verplicht gesteld om ervoor te zorgen dat elke club een beleid heeft en goed zorgt voor zijn scheidsrechters. Zie voor deze vacature:  https://rotterdamserugbyclub.nl/?page_id=39568

Zie ook de vacature voor scheidsrechters en grensrechters, deze is te vinden op: https://rotterdamserugbyclub.nl/?page_id=39575

Alle redenen dus om je aan te melden als scheidsrechter. Daarmee help je de club, de spelers en het rugby in regio Rotterdam vooruit!

post

Mooie winst voor Rotterdames

Na de een korte stop van enkele weken, kwamen de Rotterdames weer op de club voor een potje rugby. Vol goede moed stonden de dames klaar om tegen SOP (Nijmegen) te spelen. Het voorspelde weer was druilerig, maar uiteindelijk bleek het toch een mooie dag te zijn. De eerste helft begon wat stroef door de harde wind en veel knock-ons. De voorwaartsen hebben in de eerste 20 minuten waarschijnlijk ook 20 scrums gehad. Of in elk geval, zo voelde het. De scrum van SOP stond erg stevig en ze liepen een paar keer goed over ons heen. Gelukkig werd het harde werken van de voorwaartsen na 20 minuten beloond met de eerste try door Claire. Helaas waren al onze kickers geblesseerd, maar had Justine, de avond ervoor aangegeven dat ze zou kicken. Ze plaatste de bal heel netjes tussen de palen.

De volgende fase waren er gelukkig minder scrums. Door onze gameplan goed te volgen, werden er veel mooie hits gemaakt en zo wist Kayleigh weer een voorwaartse try te drukken. En weer wist Justine de bal tussen de palen te kicken. Snel wist SOP tussendoor een try te drukken, waarbij de conversie uit bleef. Door het mooie samenspel van het gehele team, wist binnen enkele minuten Agathe een antwoord te geven. Wéér een voorwaartse try, bij de zijlijn deze keer. Helaas was door de wind en de afstand hierdoor de conversie niet mogelijk.

Na de volgende kick-off wist AZ haar snelle beentjes te gebruiken om door de defense van SOP te glippen. We gingen met een mooie voorsprong de halftime in, 24-5 voor de Rotterdames.

Al snel wist na kick-off AZ weer haar go-go-gadget benen uit te schuiven en met gierende banden die try-line over te rennen. Justine presteerde het weer om de conversie te plaatsen. In de tweede helft merkten we door wat wissels bij de voorwaartsen dat de scrum wat steviger stond en we zelfs enkele keren hun scrum achteruit zetten en daarmee bal wisten te winnen. Zo werden er vanuit wat pick-and-goes weer een voorwaartse try gescoord, deze keer door Quirenia. Tussen al het harde werken door heeft SOP nog een try gedrukt. Daarop was het antwoord van AZ wederom snel, en zij wist er wéér een over de lijn te leggen.

Enkele minuten later ging de voorwaartsen weer hard aan het werk, met wat pick-and-goes bij de try-line werd er door een “hoopje mensen” weer een try gedrukt. Als kers op de taart heeft onze speedy Gonzales AZ nog een try gedrukt. Wederom beloond door Justine. Eindstand: 53 – 10.

Een paar dingen waren tijdens de wedstrijd opgevallen: het gameplan kwam er steady uit, waardoor we lekker als één team hebben gespeeld. Zowel de lijn als de voorwaartsen hebben laten zien dat er hard gewerkt is tijdens training. Het harde oefenen op shiften en tackelen was ook duidelijk te zien. De defense stond als een huis.

Een paar honorable mentions: Justine die ongeveer 10 minuten voor de wedstrijd nog heeft geoefend om te kicken met Dudley, heeft echt prachtwerk verzet. Noa die na 1,5 jaar weer terug op het veld was, heeft aardig wat meters verzet en impact gemaakt. Klaske die bij vrijwel elke ruck van de tegenstander een bal wist te rippen, heeft ook weer staan beesten. En de ref, die haar eerste senioren wedstrijd heeft gefloten. Ze heeft het fantastisch gedaan en we hopen haar vaker tegen te komen.

Met goed vertrouwen in elkaar en onze skills, gaan we de volgende wedstrijd in. We blijven werken en verbeteren.

WOTM Rotterdames: Rosanne
WOTM tegenstander: Claire
Wedstrijdverslag: Claire
Volgende wedstrijd: 29 januari OF 5 februari.

Foto’s: Noa

post

Rotterdam is het even kwijt

Barre omstandigheden en inmiddels een waslijst aan blessures daar had ons eerste team mee te maken vandaag in de wedstrijd tegen RC Hilversum die behalve de punten, eigenlijk nergens meer om ging aangezien de indeling voor de 2e fase vorige week reeds bekend was en Rotterdam stevig op de 7e plaats staat.

Spelen in dit weer is voor de spelers niet leuk maar zeker ook niet voor de supporters die ondanks dat met een behoorlijk aantal op was komen dagen. Helaas werden de mensen langs de kant niet echt verwend deze wedstrijd want het was een waar foutenfestival met een vracht aan penalty’s tegen waardoor Rotterdam maar moeilijk in de wedstrijd kon komen.

Het leek wel een kopie van vorige week in Oisterwijk met ook deze keer een behoorlijke achterstand (3-19) bij rust met als gevolg dat Rotterdam in de 2e helft wederom een inhaalrace moest bewerkstelligen maar uiteindelijk weer 1 try tekort kwam om de wedstrijd te winnen. Hilversum was iets minder slordig en ging wat slimmer om met de omstandigheden en was uiteindelijk de terechte winnaar vandaag.

Ivar scoorde bij zijn debuut in de Ereklase de laatste Rotterdamse try maar wie de andere twee scoorde is mij helaas onbekend. Er zaten zoveel druppels op mijn bril dat ik dat even gemist heb. Hopelijk loopt de ziekenboeg de aankomende tijd weer een beetje leeg wanneer we aan de tweede fase van de competitie beginnen.

Eindstand Rotterdamse RC 1 – RC Hilversum 1   20-26