post

Rotterdam mist finale Ereklasse op een haar

Zo dichtbij de finale van de Ereklasse maar helaas duurde de wedstrijd tegen HRC een paar minuten te lang. Regelmatig stond Rotterdam dit seizoen aan de goede kant van de score in wedstrijden die met minimaal verschil werden beslist maar deze keer was het helaas andersom.
Rotterdam begon matig aan het duel maar wist de schade tot aan de rust te beperken tot 18-9.

De tweede helft was beduidend sterker aan de kant van Rotterdam dat langzaam maar zeker de overhand kreeg in de wedstrijd en met nog een paar minuten op de klok terecht op een 23-26 voorsprong wist te komen. De klok stond al op nul en er was nog een minuut of 2 á 3 extra tijd te spelen

Na de herstart ontving HRC direct een gele kaart en was het balbezit voor Rotterdam en leek de wedstrijd in de tas voor de mannen in het oranje. Helaas ging het dus toch nog mis nadat een kick van Will Maddocks in de Haagse 22 werd gevangen door een speler van HRC die op onbegrijpelijke wijze niet de “mark” riep toen er 4 Rotterdammers op hem af kwamen stormen en hem vakkundig buiten de lijn parkeerde. Maar in plaatst van een line-out voor Rotterdam werd er een penalty aan Den Haag gegeven voor een vermeende hoge tackle. Daar kwam Den Haag heel goed mee weg en werd de aanval die hier op volgde Rotterdam dus fataal.

Helaas dus geen finale in Amsterdam maar al met al toch een geweldig tweede seizoen in de Ereklasse waar Rotterdam enorm trots op kan zijn.

Foto’s René Ladenius

post

Een IJ(S)zersterke wedstrijd van de Rotterdames

Na een korte winterslaap van anderhalve maand, mochten we eindelijk weer beesten op het rugbyveld. Omdat zowel de velden van Oemoemenoe als RRC bevroren waren, verwelkomende Hoek van Holland ons bij hun thuis.

Zo koud als kaalgeschoren schapen, kwam iedereen gekleed in (meerdere) thermoshirts het veld op (zelfs Anne en Laura, dat zegt wat!). We waren vastberaden om niet van een koude kermis thuis te komen. En dit was te merken; de eerste 20 minuten stonden we vurig te spelen. Er werd nog nét niet gezongen: “The cold never bothered us anyway”.

Binnen 3 minuten na de kick-off kreeg Noa, na enkele korte popjes, de bal en kon er omheen sprinten waardoor de eerste try een feit was. Het ijs was gebroken…

Het duurde niet lang voordat de tweede kans zich voordeed. Na een penalty in ons voordeel, NOT 10 en een paar meiden die flink door de linie heen stampte, wisten we binnen één minuut 80% van het veld te overbruggen. De bal werd vervolgens wijd gespeeld naar de rechterhoek waar Emma een try drukte na mooie offloads van Kaisla en Justine.

Het was alsof de tegenstander onbeslagen ten ijs kwam, want direct na de kick-off, kon Noa haar tweede try van de wedstrijd drukken. Waarmee de score na 10 minuten spelen op 19-0 terecht kwam. We stonden goed te verdedigen; ondanks twee penalty’s tegen kwamen ze niet voorbij onze 21-lijn. Kaisla wist zelfs de bal terug te stelen. Maaike maakte vervolgens ook nog een mooie run, alleen die poging vroor na een paas richting Justine vast.

Na de eerste 20 minuten sloeg het weer om. Oemoemenoe zette sterk de aanval in en dat betaalde zich uit. Na een line-out bij onze try line werd er een Maul gevormd. Deze werd goed verdedigd, en kende weinig beweging. De bal verlaat de Maul en via pick-up en go’s weet Oemoemenoe te scoren. Het staat 19-7.

Er vind een leuk potje rugby plaats met veel steals aan beide zijdes. Totdat Kayleigh een break wist te vinden en bijna voor een try zorgt. Gelukkig fluit de scheids in ons voordeel en kregen we een penalty; Kayleigh drukt de bal alsnog en het staat 24-7.

Oemoemenoe had beduidend meer balbezit en stond ook sterker in de scrum. We bevonden ons op glad ijs. Uiteindelijk wisten ze via de zijkant er doorheen te bonken, en scoorde ze een try (24-12). Dat lieten we niet in de kouwe kleren zitten. Noa sprint op tijdens de kick-off en weet direct de bal te stellen voordat die ook maar gevangen kan worden. Een mooie actie om de eerste helft mee af te sluiten.

In de tweede helft start het wat rommelig: het kan vriezen en het kan dooien. Rotterdames profiteerden van de slechte passes van Oemoemenoe, terwijl Oemoemenoe fel in de rucks de bal keer op keer wist te stelen. Beide teams had dus onnodig balverlies. Gelukkig herpakte de Rotterdames zich en wist Justine een try te scoren nadat de bal netjes werd uitgespeeld. Ook deze conversie wist Justine te maken waardoor het 31-12 staat.

De voorsprong werd groter door een prachtige actie aan de blindside van de scrum, waarbij Emma de tegenstander wist te trekken, ruimte creëerde voor Laura, een inside pass gaf naar Laura, die wist te scoren. De communicatie en samenspel was on-point!

Dit was niet de enige mooie actie die het benoemen waard is: Jessie weet via de zijlijn met 3 hand-offs alsnog de bal naar Rianne af te passen waardoor er flink wat meters gewonnen werd. Ook Kaisla wist vanaf de halfway door te breken en zo te scoren; het staat 43-12.

De laatste 15 minuten werden weer eventjes billen knijpen. Beth maakte een try-saving-tackle maar raakte hierdoor wel geblesseerd. De tegenstander wist alsnog de try-line te bereiken middels pick-up-and-go’s: maar daar was dan een held up! De bal werd niet goed uitgespeeld tijdens de goal line drop-out. Na een scum op de 5-meter, werd er een Maul gevormd door te tegenstander die opnieuw ijsvast staat. Wanneer de bal in de lijn gespeeld werd wist Noa het opnieuw te stelen en maakt het 50-12 na succesvolle conversie van Justine.

Dit was ook direct de laatste actie van Justine: een headbump tussen Maaike en Justine zorgde ervoor dat ze beide moesten wisselen. Eén kwade dag maakt de winter niet. Er volgt snel weer een try door Noa met een Conversie door Celine (57-12).

Jesse ontving een wurggreep van een tackle waardoor de Nr 3 van Oemoemenoe terecht een gele kaart voor een hoge tackle in ontvangst nam. Er was gelukking geen kou aan de lucht.  Jessie leek er heet noch koud van te worden en speelde weer vrolijk door.

De laatste aanval werd ingezet. Klaske pakt na een tackle de bal weer op, maakte een mooie run, maar verloor haar footing na een tap tackle. Celine wist het af te maken en scoorde nipt in de hoek. De uiteindelijke score was 62-12.

Voor Demi was het haar eerste wedstrijd; maar ze was absoluut geen Bambi op het ijs. Op zowel de Flanker als Hooker positie heeft ze heerlijk staan spelen, en is terecht benoemd tot Queen (Elsa) of The Match.

WOTM: Demi
WOTM tegenstander: Noa

post

Rotterdames stralen ondanks nipt verlies

In een spetterende rugbywedstrijd stond RRC Rotterdames tegenover Groot Mokum, waarbij de spanning tot het laatste fluitsignaal voelbaar was. Hoewel de overwinning naar Groot Mokum ging met een eindstand van 26-22, straalden de Rotterdames van trots en verbetering.

Lise zette de toon met de allereerste try voor RRC, waarna Kayleigh het vuur hoog hield met een indrukwekkende tweede score. De eerste helft eindigde met een score van 19-10 in het voordeel van Groot Mokum, maar de Rotterdames hielden de moed hoog.

De tweede helft bracht nieuwe hoogtepunten, waaronder de primeur van een maule voor het team. Kaisla liet haar naam oplichten door een try te scoren, gevolgd door een nauwkeurige conversie van Amber. Laurie voegde een extra try toe aan het totaal, waardoor de spanning bleef stijgen.

Emma, de inspirerende kapitein van RRC, werd terecht bekroond tot Women of the Match vanwege haar buitengewone leiderschap en inzet op het veld.

Ondanks het nipte verlies overheerst trots bij de Rotterdames. De wedstrijd was een ware test van doorzettingsvermogen, waarbij het team aanzienlijke verbeteringen in hun spel liet zien. Van solide tackles tot mooie runs en uitstekende samenwerking, de Rotterdames hebben bewezen dat ze een geduchte tegenstander zijn.

Hoewel de punten in het voordeel van Groot Mokum vielen, gaan de Rotterdames met opgeheven hoofd naar huis, wetende dat ze als team gegroeid zijn. Op naar de volgende uitdaging!

WOTM Rotterdam: Emma
WOTM Groot Mokum: Kaisla

post

Strijd tegen de Delftse Dames

Op een regenachtige zondagochtend, 5 november, begaven de dames uit Rotterdam zich vanaf de club naar ‘X’. Nee, niet het voormalige Twitter, maar naar het sportcomplex van de TU Delft, waar een wedstrijd tegen de Delfste Dames op het programma stond! In het doolhof van de parkeergarage en kleedkamergebouwen leken we bijna enkele dames te verliezen, maar gelukkig vonden we uiteindelijk gezamenlijk ons weg naar het veld en startten we met de warming-up.

We hadden iets meer tijd voor de warming up, omdat de andere wedstrijd op het veld een klein beetje uitliep, en daar hebben de dames goed gebruik van gemaakt! Na weer een powerful peptalk van Emma gingen we het veld op. Met de wind in onze rug en een gezonde dosis spanning waren we klaar voor de strijd. Het fluitsignaal weerklonk, Delft trapte af, en de wedstrijd was begonnen. Alles leek even goed te gaan, maar plotseling kwam de eerste onderschepping vanuit Delft. Het verraste de Rotterdames, en helaas volgde snel daarna de eerste try voor Delft. We waren nog niet volledig in de wedstrijd, en dat was een tegenvaller… Maar toen ontbrandde de strijd pas echt.

Plotseling laaide de vlam op: al snel volgde een try vanuit de Rotterdames. De stand was 5-5. Onze verdediging werd sterker, het spel intenser, wat resulteerde in het noodgedwongen uitvallen van enkele dames. Het werd een steeds spannendere strijd!

De Delfste dames hadden een doordacht spelplan, wat leidde tot enkele tries, en opeens stond het 17-5. Maar Rotterdam doorzag nu de strategie van Delft, paste snel hun tactiek aan, en de forwards werkten nog harder. De Rotterdamse forwards vochten ongelooflijk, hielden scrum na scrum vol, prachtige pick-and-go’s en geweldige tackles. Anne werd een tackle-machine, en ondanks de zware inspanning hielden de forwards het de hele wedstrijd vol. Bij de backs waren er ook indrukwekkende acties: Amber, een van onze forwards, werd omgedoopt tot wing na enkele blessures bij onze backs, en scoorde prachtige tries. De backline toonde een combinatie van rauwe kracht, mooie passes en snelle sidesteps. Meerdere keren ontweek Kaisla soepel de verdediging van Delft, en als dat niet lukte, brak Amber er dwars doorheen. Plotseling stond het 17-20 voor Rotterdam!

Helaas mocht het niet zo zijn, want het perfecte spel bestaat niet, en foutjes worden nu eenmaal gemaakt. In de laatste 20 minuten scoorde Delft nog een try en conversie, waardoor het 24-20 werd. De Rotterdames hebben alles gegeven om in die laatste minuten er nog een try bij te drukken, en dat was ontzettend gaaf om te zien. Het is misschien niet gelukt om die laatste try te scoren, maar het was inspirerend om het team te zien spelen, en ze mogen zeker trots zijn.

De eindscore bleef dus steken op 24-20 voor Delft. Het is nooit leuk om te verliezen, maar we hebben veel van deze wedstrijd mogen leren, en het is een mooie, leuke pot geweest!

WOTM Rotterdames: Anne
WOTM Delft: Kaisla

Fotos: Jan Kaper

post

Matig begin, sterk midden, jammerlijk eind

Na de eerste 2 wedstrijden gewonnen te hebben, mochten we zondag het veld weer betreden, dit keer weer op ons thuisveld op gras (hoera!). Tijdens de warming-up bleek dat onze tegenstander, de Foeste Meiden, maar met 11 spelers was, omdat aanvullen geen optie was betekende dit dat we 11 tegen 12 gingen spelen.

Vroeg in de wedstrijd werd al duidelijk dat onze tegenstanders al erg bekend waren om met zo weinig spelers te rugbyen. Aan onze kant was duidelijk dat we moeite hadden met deze improvisatie, we kwamen maar niet aan ons game plan toe en het was net effe te chaotisch. Daarentegen stonden de voorwaartsen met zijn 6en fantastisch te rammen in de scrum, deze waren loodzwaar maar mét resultaat, we wonnen ze allemaal! We gingen met een kleine tegenstand de rust in, 0-7.

Na de rust wisten we opeens elkaar en de gaten te vinden; in een tijdsbestek van 20 min werden er 4 (!) tries door ons gedrukt en daar hadden de Foeiste Meiden geen antwoord op. De backs wisten mooie breaks te maken en voorwaartsen kregen het voor elkaar om zichzelf (en de bal) door de kleinste gaten te duwen. Een speciale vermelding voor Noa die in haar 1e wedstrijd gewoon even een try drukt. Helaas voor ons wisten de tegenstander zich na deze 20 minuten te herpakken en begon nu try na try te drukken. Dit was een beetje matig want uiteindelijk kwamen we net 2 punten te kort en konden we de winst net niet binnenhalen, eindstand: 22-24.

Al met een al was dit zeker een spannende wedstrijd en hebben we hard voor elkaar gewerkt. Ook hebben we genoeg punten om aan te werken voor onze volgende wedstrijd op 5 november (komt dat zien mensen!)

WODM Rotterdames: Kaisla
WODM Foeiste Moiden: Noa