Respect, Discipline en Kameraadschap

Beste Rugbyliefhebber

Respect, Discipline en Kameraadschap: drie belangrijke kernwaarden die onze sport uniek maken. Drie kernwaarden die het rugby in Nederland uitzonderlijk maken als sport.

Een cultuur of kernwaarde kan alleen duurzaam zijn, als we er trots op zijn en deze werkelijk beleven, alsook uitdragen. Dit kan enkel als we elkaar wijzen op gedrag dat niet binnen deze waarden past. We passen dit gedisciplineerd toe op en naast het veld.

In het huidige tijdperk, waar alles publiekelijk gemaakt kan worden op social media, hebben we allen een nog grotere rol in het bewaken van deze kernwaarden, ook in onze gemeenschap zien we dergelijke gedrag. We verwerpen dan ook stellig negatieve posts en uitspraken op social media over spelers, clubs en scheidsrechters.

post

Rotterdam toont enorme veerkracht tegen landskampioen

Vooraf was er geen twijfel dat de wedstrijd tegen regerend landskampioen RC Eemland een enorme zware pot ging worden. De wedstrijd in Amersfoort eerder in het seizoen werd weliswaar met 1 punt verschil gewonnen door Rotterdam maar dit ging mede door een sterke comeback van Eemland in de tweede helft gepaard met veel kunst- en vliegwerk.
Eemland was in de eerste helft de meest dominante ploeg maar toch het bleef heel lang 0-0 en wellicht iets tegen de verhouding pakte Rotterdam de leiding met 7-0. Ondanks Rotterdam de mindere was vooral in de set pieces hielden ze het defensief goed dicht maar helaas kwam Eemland vlak voor rust langszij door een zeldzame onoplettendheid in de Rotterdamse defensie en werd de rust bereikt met een 7-7 tussenstand.

De verder sportieve wedstrijd werd overigens ontsierd door maar liefst 5 gele kaarten (3 voor Rotterdam en 2 voor Eemland) waardoor, mede door een aantal blessures in de eerste rij van Rotterdam, delen van de wedstrijd met een uncontested scrum werd gespeeld. Niet geheel Ereklasse waardig maar het was helaas niet anders. Het was dan ook maar zelden dat er 30 spelers in het veld stonden deze middag.

Eemland gaf na de rust flink gas bij en liep uit naar een 7-26 voorsprong en nog maar weinig mensen langs de lijn geloofde nog in een goede afloop voor Rotterdam met nog een minuut of 20 op de klok. Echter niets was minder waar want waar het vandaan kwam weet niemand maar Rotterdam bleef strijden en wist de score uiteindelijk nog gelijk te trekken door er een fenomenaal slotoffensief uit te persen. Bij de stand van 12-26 moest Eemland twee keer vlak achter elkaar aan de noodrem trekken ten koste van 2 gele kaarten en dat werd de Amersfoorters uiteindelijk fataal doordat Rotterdam in de laatste 2 minuten nog 2 geconverteerde tries wist te scoren en er zo nog een gelijkspel uit wist te slepen dat absoluut voelde als een overwinning.

De vreugde aan Rotterdamse kant was dan ook enorm door nu al de comeback van het seizoen. Twee spelers moeten toch even worden uitgelicht zonder de rest van het team te kort te doen maar de geweldige (clearance) kicks van Will Maddocks en de werklust van de onvermoeibare tackle machine Joao Concalves Vieira, onze Portugese Terminator zijn toch wel enorm belangrijk voor dit team.

Ons tweede team kwam in de Future klasse net tekort tegen het 2e team van RC Eemland en verloor nipt met 11-15. In deze wedstrijd liep Rotterdam scrumhalf Tobias helaas een zware blessure op en namens iedereen wensen wij hem een spoedig herstel.

De Rotterdamse tries werden gescoord door:
Sam Fogarty (2x), Jolan Klijnjan en Sebastiaan van Mameren

Volgende wedstrijd op 9 maart in en tegen Hoek van Holland.

Foto’s van beide wedstrijden

Wedstrijdsecretaris gezocht

Gezocht; wedstrijdsecretaris.

We zijn een prachtige vereniging, daar zijn we trots op! Onze vereniging maken we met elkaar, vóór de leden en dóór de leden. Als we niet allemaal ons steentje bijdragen, wordt het een onpersoonlijke en saaie boel. Gelukkig hebben we binnen onze vereniging vele vrijwilligers, die op heel veel verschillende manieren bijdragen aan het rugbyplezier en verenigingsleven.

Ben je goed in plannen en organiseren en wil je de spil zijn in het wedstrijdsecretariaat? Dan is een rol als wedstrijdsecretaris iets voor jou.

Wat ga je doen?

Elke week geeft Rugby Nederland aan welke competitiewedstrijden uit of thuis gespeeld wordt en tegen wie. Aan jou de taak als wedstrijdsecretaris om te zorgen voor een goede planning en verloop van deze wedstrijden.

Je onderhoudt contact met de teammanagers, de wedstrijdsecretariaten van andere clubs en Rugby Nederland. Je bent een vraagbaak als het gaat om de planning van de wedstrijddagen, inclusief de scheidsrechter. Scheidsrechters worden ingedeeld door Rugby Nederland, jij ziet toe op een correcte indeling.

Wat vragen we van jou?

  • Je bent gemiddeld zo’n 5-6 uur per week beschikbaar. Deze rol is ook prima in duo te doen.
  • Je bent communicatief vaardig en kan met een computer overweg.
  • Je hebt affiniteit met digitale administratieve processen.
  • Je hebt een flexibele, positieve en oplossingsgerichte instelling.

Wil je meer weten? PietJan van der Giessen of Richard van Ravenstein staan je graag te woord.

post

Een IJ(S)zersterke wedstrijd van de Rotterdames

Na een korte winterslaap van anderhalve maand, mochten we eindelijk weer beesten op het rugbyveld. Omdat zowel de velden van Oemoemenoe als RRC bevroren waren, verwelkomende Hoek van Holland ons bij hun thuis.

Zo koud als kaalgeschoren schapen, kwam iedereen gekleed in (meerdere) thermoshirts het veld op (zelfs Anne en Laura, dat zegt wat!). We waren vastberaden om niet van een koude kermis thuis te komen. En dit was te merken; de eerste 20 minuten stonden we vurig te spelen. Er werd nog nét niet gezongen: “The cold never bothered us anyway”.

Binnen 3 minuten na de kick-off kreeg Noa, na enkele korte popjes, de bal en kon er omheen sprinten waardoor de eerste try een feit was. Het ijs was gebroken…

Het duurde niet lang voordat de tweede kans zich voordeed. Na een penalty in ons voordeel, NOT 10 en een paar meiden die flink door de linie heen stampte, wisten we binnen één minuut 80% van het veld te overbruggen. De bal werd vervolgens wijd gespeeld naar de rechterhoek waar Emma een try drukte na mooie offloads van Kaisla en Justine.

Het was alsof de tegenstander onbeslagen ten ijs kwam, want direct na de kick-off, kon Noa haar tweede try van de wedstrijd drukken. Waarmee de score na 10 minuten spelen op 19-0 terecht kwam. We stonden goed te verdedigen; ondanks twee penalty’s tegen kwamen ze niet voorbij onze 21-lijn. Kaisla wist zelfs de bal terug te stelen. Maaike maakte vervolgens ook nog een mooie run, alleen die poging vroor na een paas richting Justine vast.

Na de eerste 20 minuten sloeg het weer om. Oemoemenoe zette sterk de aanval in en dat betaalde zich uit. Na een line-out bij onze try line werd er een Maul gevormd. Deze werd goed verdedigd, en kende weinig beweging. De bal verlaat de Maul en via pick-up en go’s weet Oemoemenoe te scoren. Het staat 19-7.

Er vind een leuk potje rugby plaats met veel steals aan beide zijdes. Totdat Kayleigh een break wist te vinden en bijna voor een try zorgt. Gelukkig fluit de scheids in ons voordeel en kregen we een penalty; Kayleigh drukt de bal alsnog en het staat 24-7.

Oemoemenoe had beduidend meer balbezit en stond ook sterker in de scrum. We bevonden ons op glad ijs. Uiteindelijk wisten ze via de zijkant er doorheen te bonken, en scoorde ze een try (24-12). Dat lieten we niet in de kouwe kleren zitten. Noa sprint op tijdens de kick-off en weet direct de bal te stellen voordat die ook maar gevangen kan worden. Een mooie actie om de eerste helft mee af te sluiten.

In de tweede helft start het wat rommelig: het kan vriezen en het kan dooien. Rotterdames profiteerden van de slechte passes van Oemoemenoe, terwijl Oemoemenoe fel in de rucks de bal keer op keer wist te stelen. Beide teams had dus onnodig balverlies. Gelukkig herpakte de Rotterdames zich en wist Justine een try te scoren nadat de bal netjes werd uitgespeeld. Ook deze conversie wist Justine te maken waardoor het 31-12 staat.

De voorsprong werd groter door een prachtige actie aan de blindside van de scrum, waarbij Emma de tegenstander wist te trekken, ruimte creëerde voor Laura, een inside pass gaf naar Laura, die wist te scoren. De communicatie en samenspel was on-point!

Dit was niet de enige mooie actie die het benoemen waard is: Jessie weet via de zijlijn met 3 hand-offs alsnog de bal naar Rianne af te passen waardoor er flink wat meters gewonnen werd. Ook Kaisla wist vanaf de halfway door te breken en zo te scoren; het staat 43-12.

De laatste 15 minuten werden weer eventjes billen knijpen. Beth maakte een try-saving-tackle maar raakte hierdoor wel geblesseerd. De tegenstander wist alsnog de try-line te bereiken middels pick-up-and-go’s: maar daar was dan een held up! De bal werd niet goed uitgespeeld tijdens de goal line drop-out. Na een scum op de 5-meter, werd er een Maul gevormd door te tegenstander die opnieuw ijsvast staat. Wanneer de bal in de lijn gespeeld werd wist Noa het opnieuw te stelen en maakt het 50-12 na succesvolle conversie van Justine.

Dit was ook direct de laatste actie van Justine: een headbump tussen Maaike en Justine zorgde ervoor dat ze beide moesten wisselen. Eén kwade dag maakt de winter niet. Er volgt snel weer een try door Noa met een Conversie door Celine (57-12).

Jesse ontving een wurggreep van een tackle waardoor de Nr 3 van Oemoemenoe terecht een gele kaart voor een hoge tackle in ontvangst nam. Er was gelukking geen kou aan de lucht.  Jessie leek er heet noch koud van te worden en speelde weer vrolijk door.

De laatste aanval werd ingezet. Klaske pakt na een tackle de bal weer op, maakte een mooie run, maar verloor haar footing na een tap tackle. Celine wist het af te maken en scoorde nipt in de hoek. De uiteindelijke score was 62-12.

Voor Demi was het haar eerste wedstrijd; maar ze was absoluut geen Bambi op het ijs. Op zowel de Flanker als Hooker positie heeft ze heerlijk staan spelen, en is terecht benoemd tot Queen (Elsa) of The Match.

WOTM: Demi
WOTM tegenstander: Noa

post

Rotterdam de beste in spijkerhard duel

Rotterdam speelde vandaag, na de afgelasting van vorige week, het eerste duel in de Ereklasse Champions Poule tegen RC ‘t Gooi, het enige team dat Rotterdam op een nederlaag wist te trakteren in de eerste fase van de competitie. Op 23 september werd het in Naarden 17-13 en dus was Rotterdam uit op sportieve revanche in deze thuiswedstrijd.
De eerste helft ging behoorlijk gelijk op met een licht overwicht voor Rotterdam maar beide teams gaven elkaar geen meter ruimte in een spijkerhard duel waar de tackles talrijk, hard en veelal raak waren. Rotterdam opende na 4 minuten de score waarbij Jolan Klijnjan een prachtige aanval over de rechterkant wist af te ronden. Beide teams hadden hun defensies behoorlijk op orde maar na 20 minuten spelen wist ook ‘t Gooi een try te scoren en nam hiermee de leiding (5-7). Lang konden ze echter niet genieten van deze voorsprong want 3 minuten later was het Sebastiaan van Mameren die, nu over de linkerkant van het veld, de tweede Rotterdamse try scoorde. De voorsprong werd voor rust nog verder uitgebouwd naar 19-7 na een try en een conversie van Will Maddocks,

Na de break bouwde Rotterdam de voorsprong langzaam verder uit met een penalty kick en een converted try en wist het de boel defensief zoals zo vaak goed dicht te houden. ‘t Gooi scoorde in de tweede helft slechts 1 try door slim een zeldzaam moment van Rotterdamse onoplettendheid professioneel af te straffen maar het was niet genoeg om de Rotterdamse voorsprong nog in gevaar te brengen.
Al met al was het een boeiend gevecht op hoog niveau tussen 2 uitstekende teams die lieten zien tot de top van Nederland te behoren. Volgend weekend geen wedstrijd i.v.m. een interland dus 10 februari de volgende wedstrijd wederom thuis tegen Castricum.

De wedstrijd in de Future klasse tussen RRC 2 en RC ‘t Gooi 2 werd na 18 minuten en een 0-0 stand gestaakt na een ernstige blessure van een speler van ‘t Gooi. Namens de RRC wensen wij hem sterkte en een spoedig herstel toe. Deze wedstrijd wordt op een later tijdstip in z’n geheel overgespeeld.

De Rotterdamse tries werden gescoord door:
Jolan Klijnjan (2x), Sebastiaan van Mameren en Will Maddocks

Foto’s RRC 2 en RRC 1 van René Ladenius